back

DEER

Genudgivet af Lindhardt & Ringhof / Saga i vinteren 2017 - 2018

e-bog, paperback og lydbog

6. Kapitel - Uddrag

Det var mørkt.
Så mørkt som det kunne blive noget sted i verden. Det var nat i ørkenen.
På den højestliggende, bløde krumning af en vældig sanddyne sad åndeskikkelserne i sluttet kreds, med ansigterne vendt imod hinanden. Mist lod blikket løbe horisonten rundt, mens han indsnusede ørkenens dufte. Derpå så han hver enkelt ind i øjnene, gav sig god tid, før han talte.
"Vi er omtrent fuldtallige," sagde han.
"Også kun omtrent, vi mangler stadig Deer," bemærkede Hara tørt.
"Og Gro ..." tilføjede Gross med buldrende røst.
"Og vi mangler Tumor, tænkte de, men ingen af dem nævnte det med ord. Den gamle henfaldt i tanker, og sådan sad de længe, en tavs lille åndeskare, mens månen vandrede over himlen. Hvor længe de sad der, var der ingen der hæftede sig ved, for tiden i sig selv betød intet for dem, eller havde ikke gjort det - før Tumor blev en del af deres verden. Han havde blot eksisteret, en dag for ikke længe siden. Pludselig fandtes han der, i åndeverdenen, uden at nogen havde kendt til ham inden da. Men de havde accepteret det, sådan som de ville acceptere, at endnu en ny ånd viste sig for dem en dag. Således var det i deres verden. Ikke alle ånder havde eksisteret siden tidernes morgen.
Liv og Erd var iblandt de ældste. Mist var endnu ældre. Deer og Gro var blandt de yngste. Og nu var de forsvundet.
Snart begynder dagen på dette sted." Ocean brød sig ikke om ørkenen og ville gerne afsted. Han sad med en arm støttende på sin broder Foss' skuldre. Foss, der var blevet så indesluttet og dyster. Mist hævede hånden med et sæt og manede ham til tavshed. Samtidig stirrede han med stive øjne bort over sandbjergene, i retning af en ludende skikkelse der kom gående imod dem. De vendte alle hovederne og fulgte retningen af hans blik. Et velkendt og dog fremmed væsen kom imod dem, klædt i åndeskikkelse. Der var noget yndefuldt over den der kom, noget de genkendte. Og dog virkede hun fremmed. Først genkendte de hende ikke. Men langsomt gik det op for dem, at det var Gro. Hun var en skygge af sig selv. Den kriblende, intense udladning af indre energier, der var så ubrydeligt forbundet med deres opfattelse af netop hende, var forsvundet. Hendes arme hang slapt ned langs siderne, og hun så ikke frem for sig og hilste dem ikke. Hun vedblev med at stirre fortabt ned på sine egne slæbende fødder, mens hun gik. De blev siddende stumme og afventende, Regnbuekrigerne. Uden at mæle en lyd kom hun til dem, indtog sin plads i kredsen og søgte ind i sig selv, som ville hun beskytte sig selv imod dem. Ocean, hendes store broder, lænede sig frem imod hende, rakte sin næve ind over Lue og berørte let hendes skulder.
"Hvad er det for tanker, der formørker dit sind?" spurgte han forsigtigt. Hun rystede langsomt på hovedet til svar, uden at fjerne blikket fra sandet hvorpå hun sad.
Erd ville tiltale hende, men Mist kom ham i forkøbet. "Nu er vi sammen," sagde den gamle blidt. "Det er derigennem vi magter at fremmane de skabende kræfter - igennem vort fællesskab og vor gensidige respekt for hverandre."
De nikkede alle, som en påskønnelse af hans ord. Kun Gro blev siddende som en fremmed iblandt dem. De var så opmærksomme på hende, at intet andet i verden i dette øjeblik ville kunne distrahere dem. Men de ventede og lod den gamle afgøre, hvornår tiden var inde. De havde oplevet det en gang før, da Foss var blevet bragt til dem af sin broder, Ocean.
"Lad os vise vor søster, Ånden i Junglen, vor respekt," sagde Ånden i Skyerne.
"Lad os det," hviskede de.
De lukkede øjnene og nærmede sig hende i tanken. De studerede hende varsomt og gjorde hende opmærksom på deres nærhed, deltagelse og respekt. De var afhængige af hende, som hun af dem. Dette lod de hende se. Ganske langsomt faldt hun til ro og lod sine bekymringer vige. Men de magtede ikke at få dem til at forsvinde. Først da trak de sig tilbage til deres åndeskikkelser og lod hende i fred. Den var så fin som det spinkleste og skrøbeligste i verden, denne balance mellem ånderne. Senere, da de havde fået seancen lidt på afstand, bragte Liv det på bane, som de alle havde i tankerne.
"Der er sket meget, siden vi vendte tilbage hertil," begyndte hun. "Sådan som verden forandres, sådan forandres også vi." De kiggede tavse på hende, men det var tydeligt, at de var enige. Hun havde siddet og betragtet Gro, mens hun talte. Hun følte en dyb bekymring ved det hun så. Når hun flyttede blikket til Foss, fik hun den samme følelse.
"Jeg er ikke forandret," fastslog Hara. "Jeg vil altid være den samme."
"Jeg er forandret," erkendte Foss. "Jeg har ikke længere den samme styrke som før - ej heller den samme glæde ved at skabe det, jeg skaber."
"Jeg har forandret mig," hviskede Gro. "Jeg har lært det at kende, som formørker mit sind og berøver mig min glæde."
De iagttog hendes ludende skuldre og bøjede hoved, mens hun talte.
"Jeg har ikke forandret mig," gentog Hara. "Jeg er stadig den samme og finder den samme glæde ved at skabe."
"Skabe hvad?" spurgte Gro med opgivelse i stemmen. Han ville til at svare, men kunne ikke finde ord. De så på ham fra alle sider - så ind i åndeøjnene der intet afspejlede; intet andet end tomheden, stilheden og intetheden i de ørkener, hvis sjæl han var.

En enlig skikkelse dukkede op i det fjerne. Skønt det var en åndeskikkelse som dem, nærmede den sig deres fællesskab, som en fremmed ville gøre det. De følte tydeligt, hvorledes den fremmedes sind var spaltet af indre strid - følelser hvoriblandt nogle for dem var ukendte.
Gro løftede hovedet i et ryk og stirrede frem for sig med blanke øjne. De læste i hendes ansigt den samme grænseløse rædsel, som de for ikke længe siden havde set i Foss'. De kaldte det rædsel, for en betegnelse skulle det have, dette de endnu ikke til fulde forstod.
Det var Tumor.
Han bevægede sig sidelæns hen imod dem, nærmest som en krabbe. Hele tiden smilede han forlegent, som var han usikker på, hvordan de ville modtage ham. Da han nåede frem, vandrede han rundt langs deres sluttede kreds. Det var tydeligt, at han søgte en plads iblandt dem, uden at ville ydmyge sig selv ved at bede om den. Mens han iagttog dem, missede han anspændt med øjnene. Først da hans blik mødte Gro's, blegnede det usikre smil og forvandledes til en stivnet maske. Men også dette overvandt han.
"Sæt dig her ved min side," udbrød Hara og rykkede sig lidt for at give ham plads. Tumor nikkede lettet og slog sig ned. Endnu en gang slog den skår i deres fred, Gro's grænseløse angst. Åndeøjnene vandrede skiftevis fra Gro til Tumor, mens de tænkte og prøvede at forstå. De sad således i en rundkreds med ansigterne vendt imod hinanden, da solen steg op over ørkenen.
Derfra hvor de sad, havde de vid udsigt over det omkringliggende landskab. Støjen fra tusinder af fødder, der slæbte sig gennem sandet, nåede op til dem på klitten. De mistede koncentrationen et øjeblik, mens de betragtede det sceneri, der udspillede sig for deres øjne. De stirrede nysgerrigt på menneskebørnene, der vandrede frem gennem ørkenen. De lagde mærke til frygten i nogles øjne, frygtløsheden i andres. Nogle havde bidt munden sammen, så læberne blot dannede en smal streg under de små næser, andre - de frygtsomme - havde munden let åben, som forberedte de et skrig. Et skrig de ikke turde sætte fri. Råbene fra de voksne, der gennede dem frem, flængede gennem luften. Mens alt dette skete sad Tumor uroligt og fulgte det. Noget fortalte dem, at han ikke ønskede at overvære det, ligesom han heller ikke ønskede, at de skulle gøre det. Men stadig havde ingen af dem nogen idé om, hvad der var ved at ske.
"Hvad skal der ske?" spurgte Erd langsomt. ,,Måske du kunne fortælle os det, broder Tumor?"
Tumors øjne flakkede fra den ene til den anden, derpå ned over børneskaren, for derefter at vende tilbage til åndeskikkelserne igen.
"Det ... det er børn," stammede Tumor lavmælt.
"Det kan jeg se," konstaterede Erd.
Tumor sukkede tungt. Som et menneske der er trængt op i en krog og netop skal til at delagtiggøre andre i en grufuld sandhed, det havde håbet kunne forblive en hemmelighed.
"De skal i krig," hviskede han så. Børnene fortsatte deres vandring frem imod sølvstregen i det fjerne - stregen der var havet, der hvor ørkenen hørte op. De knugede alle hånden omkring den nøgle, de havde hængende i en tynd lædertråd om halsen.
"Hvad er krig?" spurgte Gross.
Der var stille, mens Tumor tænkte. Foss og Gro betragtede ham ud ad øjenkrogen. I deres øjne brændte den frygt, som de netop havde set i børnenes øjne for foden af klitten.
"Jeg havde en drøm," hviskede Tumor og betragtede sine hænder med et drømmende blik.
"Om krig?" spurgte Hara hårdt.
Tumor rystede på hovedet. Han udstrålede en indre desperation. Han knyttede hånden, hævede den i luften foran sig og betragtede tankefuldt sandet, der dryssede bort mellem fingrene. "En smuk drøm," hviskede han.
"En drøm om Sheer."
De ville gerne høre ham fortælle om drømmen. Derfor sad de urørlige for ikke at distrahere ham. Tumor havde trukket sig helt ind i sig selv. Det virkede som talte han mere til sig selv end til dem. Hos ham så de igen noget de ikke kendte, men vidste de var tvunget til at lære at kende, hvis de ville forstå Ånden i Menneskene. De mærkede sig også hans sinds trængsler, for de afsløredes i de små trækninger i hans ansigt og i hans flakkende øjne. Imens de ventede på Tumors beretning gled børnene forbi i tusindvis - som skygger i en drømmeverden, nedenfor klitten.
"Jeg drømte ..." Tumor standsede. Et mat smil gled over hans ansigt. De smilede usikkert for at opmuntre ham til at fortsætte.
"Jeg drømte, at jeg var omgivet af vand." Han vendte sin opmærksomhed mod Ånden i havet. "Jeg drømte, at jeg levede i dig, Ocean. Du var min verden, og alt hvad jeg kunne opfatte var betinget af netop det. Jeg ..."
En metallisk skratten brød stilheden. Små skyer af oppisket sand stod i lange rækker, som fontæner i solen mellem børnene. De fortsatte fremad midt i heden og frygten. Tumor, der var blevet afbrudt midt i en sætning, sad som naglet til stedet og stirrede derned, med åben mund og vidt opspilede øjne. Åndekrigerne fulgte retningen af hans blik, for overraskede til at tale.
De forreste rækker af små, solbrune kroppe faldt forover og blev liggende. De sank sammen uden lyd, mens ånderne i deres legemer blev fri og steg mod himlen. Og disse ånder var som genspejlinger af Tumor, der sad foran dem på klitten. De hørte børnenes råb og hørte dem alligevel ikke. Tumor hørte dem tydeligt og hamrede med pludselig vrede sine knyttede næver ned i sandet.
"Det er slet ikke sådan, som I tror!" udbrød han heftigt og kiggede anklagende på dem.
"Hvad tror vi da, broder Tumor?" hviskede Ånden i Skyerne. Blodet, der farvede sandet under de lemlæstede kroppe, størknede til en hård skorpe i den glødende sol.
"Det ..." Tumor skjulte ansigtet i sine hænder, mens han trak vejret i hæse stød som mennesker gjorde, når de var ulykkelige. De lod ham sidde lidt i fred, før de henvendte sig til ham igen.
"Du kunne måske fortælle os, hvorfor menneskene dræber deres egne børn?" spurgte Lue.
Tumor rystede på hovedet uden at fjerne hænderne fra ansigtet. De ventede, mens fontænerne trak deres spor på kryds og tværs over ørkenen, og kroppene vedblev med at segne til jorden. Følelserne stredes med ubændig vildskab i Tumors indre, men de gav ham den tid, der var nødvendig. Da solen nærmede sig horisontens gyldenrøde linie, var han faldet lidt til ro.
Ørkenen var oversået med lig. Fælles for dem alle var, at de små, blodige hænder stadig knugede om nøglerne i lædersnorene. Den hårde, metalliske skratten var døet hen.
"Du havde haft en drøm?" forsøgte Mist.
Tumor lod langsomt hænderne synke og rettede sig op. De trak sig uvilkårligt lidt tilbage, da hans blik mødte deres. Atter blev de mødt af hans vrede; denne ubændige, altudslettende vrede der boede et sted i hans sind og var så særegen for ham. Og fordi de ikke forstod den, vidste de ikke, hvordan de skulle reagere. Men uvilkårligt følte de den samme frygt, som Gro og Foss tidligere havde følt.
"I ser på mig med spot i Jeres øjne!" Han råbte det så højt han kunne. Og dog kunne kun de høre ham. "I tillader Jer at se ned på mig på trods af, at jeg er Ånden i Menneskene - og derfor har krav på respekt!" Først truede han ad dem med næverne. Så ændredes udtrykket i hans øjne til mistro. "I har måske fundet sammen i erkendelse af det enestående, som netop jeg repræsenterer?" Han nærmere hvæsede ordene frem, end hviskede dem.
"Engang troede jeg, at det ville vare evigt," sagde Gro, der nu talte for første gang, siden hun var kommet. Tumor vendte hovedet med et ryk, og stirrede på hende. Hun vendte ansigtet bort fra ham, og betragtede de øvrige.
"At hvad ville vare evigt?" spurgte Mist udglattende.
"Alt dette," svarede Gro og lod hånden beskrive en bue gennem luften. "Denne verden." Hun vendte sig imod Tumor og fastholdt ham med øjnene. "Engang for meget længe siden," hviskede hun koldt og mindede ham om, at der havde fandtes en verden, før menneskene kom til. Tumor sank langsomt sammen. De anspændte skuldre sænkede sig, og vreden i hans øjne aftog, mens han trak sig ind i sit eget sinds krinklede, beskyttende kroge.
"Du havde en drøm." Mist lænede sig frem imod Tumor og kaldte ham tilbage iblandt dem.
"En drøm ..." hviskede Tumor hæst. "Ja, jeg havde en drøm." Han sad lidt og tænkte, hvorefter han uden videre indledning påbegyndte sin fortælling. "Jeg drømte, at jeg levede i dig, Ocean. Du var hele min verden, og alle de indtryk jeg fik og var i stand til at opfatte, var betinget af det." Han rystede langsomt på hovedet. "Det var en underlig drøm, men på samme tid var den meget smuk."
Gro lod blikket vandre ned over børnenes lig, der kastede lange skygger over klitterne i aftensolens sidste stråler.
"Jeg trængte gennem havet og fandt, at det var et boblende væld af farver og lyde. Det gik langsomt op for mig, at jeg var indespærret i en krop, en jordisk krop. Da jeg ikke havde nogen erfaring med det, gik det først senere op for mig, at jeg var en hval."
De lænede sig frem og stirrede undersøgende på ham. De vidste, at han omtalte det, de var kommet for at søge efter. Han talte om Deer.
"Der var noget tungt og stort over hele min fremtoning. Jeg kunne stadig tænke mine egne tanker, men jeg kunne ikke gøre brug af dem i min drømmekrop. Selv ting jeg forstod, måtte jeg lade som om jeg ikke forstod - fordi jeg kun var en hval."
"Kun ..." hviskede Gro for sig selv.
De så iveren i hans øjne, da han lod blikket flakke kredsen rundt. Da de nikkede opmuntrende, fortsatte han. "En kaldende stemme nåede mig gennem vandet. Jeg var på en gang både overrasket og ikke overrasket over at opdage, at jeg forstod den. Jeg besvarede oven i købet den fjerne kalden og søgte imod det sted, hvorfra den kom. Det betog mig, at noget kunne have så mægtig en krop - og leve. Men ..." Han løftede hånden op foran sig og betragtede sine egne udspilede fingre. "Men det der overraskede mig mest var de følelser der havde bemægtiget sig mit sind."
"Kan du beskrive de følelser?" spurgte Mist stille.
Tumor kiggede op, som vågnede han af en drøm. Hans læber krusedes af et vemodigt smil. "Kærlighed," hviskede han. "Den ... jeg følte en dyb og inderlig kærlighed til livet og de væsener, der omgav mig og var en del af min verden. Og jeg havde fred i min sjæl." Han trak vejret tungt. "En indre fred hvis mage jeg aldrig tidligere havde kendt til eksistensen af. Kun disse to ting havde bemægtiget sig mit væsen, og forlod mig først meget senere." Han gik langsomt i stå. Hånden med de udspilede fingre lukkede sig som i krampe. "Blot kærlighed ..."
"Blot?" mumlede Mist spørgende. Nu var han overbevist om, at Tumor havde truffet Deer.
Tumor rystede på hovedet. "Nej, ikke blot - det var forkert af mig at sige, jeg mente det ikke helt sådan." Han nikkede for sig selv og fortsatte. "Jeg traf hende i farvandet ud for et stræde, der løb gennem en gruppe små øer." Han lo stille for sig selv. "Hun havde gemt sig derinde og kaldte igennem larmen fra brændingen, hvilket selvfølgelig forvirrede mig." Han stirrede på Mist og forklarede. "Selv om jeg inderst inde, dybt i mit åndevæsen forstod, at hun handlede som hun gjorde - så kunne jeg ikke anvende den viden, fordi jeg var en hval. Jeg var nødt til at lære det og opfatte det sådan som en hval opfatter det, der foregår omkring den." Han smilede igen og fik et drømmende blik i øjnene. "Men det lykkedes, og jeg traf hende."
De nikkede for at få ham til at fortsætte sin beretning. Den ledte dem ind imod det energifelt der fandtes i selve sjælen af Ånden i Mennesket. Og imod alt det, de så gerne ville lære at forstå.
"Hun var smuk," sukkede Tumor. "En enestående skabning sammen med hvem selve livet blev en smuk drøm. Vi parrede os længere ude i havet, der hvor havstrømmene mødtes og skabte et center af kraft." Tumor lagde nakken tilbage og kiggede imod stjernerne. "Hun ... vi fik en unge. Den kæmpede for at leve. Vi måtte hjælpe den op til overfladen, så den kunne ånde." Han sukkede højt. "Nu bagefter kan jeg se, at vi ikke kunne tillade os at begrænse vores verden til kun at rumme disse to ting.
"Hvilke to ting?" spurgte Gross.
"Kærligheden og sindets fred," hviskede Tumor.
De sendte hinanden stjålne blikke.
"Endte drømmen der?" Liv havde lænet sig frem imod ham.
Tumor vendte sig imod hende og kneb øjnene sammen. Efter en lille pause rystede han langsomt på hovedet.
"Hvordan endte den da?"
Tumor sendte et fejende blik ned over klitten, imod børnenes lig der dækkede ørkenen. "Vi levede af ting, der var for små til at vi kunne se dem. En mærkelig erindring. Vi åbnede blot gabene og fyldte os med det, uden at vide hvad det var eller hvorfra det kom. Vi skænkede det aldrig en tanke."
"Hvordan endte din drøm?" brød Ocean ind.
Tumor syntes at gennemgå en forandring. Det var så tydeligt, at den, han havde givet dem indtryk af at være, nu forvandlede sig til en anden. Det gik langsomt op for dem, at Ånden i Mennesket ikke var een, men mange sammensatte sjæle - og at disse sjæle var meget forskellige fra hverandre. Han udstrålede en bitterhed nu, en bitterhed der end ikke havde været et strejf af for blot et øjeblik siden.
"Vi kendte jo alle de lyde der fandtes," begyndte Tumor. "Nu undrer det mig, men vi studsede ikke over de lyde, der kom imod os gennem vandet, fra et sted langt borte i det fjerne." Hans underlæbe dirrede ganske let. "Vi kendte ikke til frygt eller grusomhed. Vi kunne ikke værge os imod noget, vi ikke kendte eksistensen af." Han så mest af alt ud, som om han ikke ønskede at fortsætte. Og dog var der noget, der fik ham til at gå videre med sin fortælling.
"Vi dykkede og åd. Ungen fulgte os på større og større dybder. Den voksede fantastisk hurtigt. En dag så jeg den æde selv og forstod da, at den ikke længere diede Sheer."
"Var det Sheer - Hunhvalen?" spurgte Wind.

© Claus Bork, all rights reserved.